maandag 6 maart 2017

De geboorte van Hielke haar derde nestje















Twee dagen na de uitgerekende datum is Hielke bevallen van haar derde nestje. Gelukkig niet eerder, want nu is de rust weer een beetje weder gekeerd. De dag ervoor was Akitha,, het eerste kitten dat bij ons is geboren, overleden. Ze zou dit jaar 15 jaar zijn geworden maar ze werd ziek. Melkklier kanker, en waarschijnlijk uitzaaiing. Dit laatste hebben we niet laten onderzoeken omdat ze gezien haar leeftijd beter niet meer geopereerd kan worden. Ze heeft na de constatering nog bijna een half jaar in goede gezondheid bij ons mogen wonen en na een kort ziekbed is ze rustig ingeslapen. Maar het gemis is er niet minder om, ook niet voor de poezenvriendjes hier in huis.
Het gevoel bij dit nestje is dan ook dubbel. We zijn er ontzettend blij mee maar het verdriet om Akitha is er ook nog. Gelukkig is het in de goede volgorde gegaan.

Zondagmorgen om kwart over acht zag ik weeen en even later werd het eerste kitten geboren. Een zwart-zilver poesje. Hierop volgt een blauw-zilver poesje, een sorrel-zilver katertje en een blauw-zilver katertje. Maar hier komen we over een tijdje op terug. Alles binnen drie kwartier, een turbo bevalling. Dit hebben we nog nooit meegemaakt, zo snel. En alles goed gezond!

Het eerste geboren kitten moest wel even op gang komen. Goed wrijven en de neus en het mondje vrij maken met de slijmzuiger, maar even later hoorden we het al piepen, die doet het! Het tweede kitten zagen we al ademen, dus dat ging ook goed. Bij de derde het sorrel-zilver katertje duurde het allemaal wat langer. Maar na een tijd lang wrijven en slijm zuigen begon het toch wat lawaai te maken. En uiteindelijk begon het te krijsen. Het lijkt wel of deze kleur het meest  temperamentvol is. Het vierde kitten hebben we niet geboren zien worden, wel zagen we dat Hielke alweer aan een placenta was begonnen. Hier hoort ook een kitten bij, dus maar even zoeken ja hoor het lag onder haar, nog in het vlies. Met moeite uit het mandje gehaald en van het vlies ontdaan en drooggewreven. Ook deze ging goed.

Hieke heeft nog een blikje Royal Canin Recovery gekregen, dat ging er goed in en eigenlijk lijkt ze niet erg vermoeid. We laten haar nog even beneden zodat we alles goed in de gaten kunnen houden. Je weet maar nooit wat voor verrassingen je nog tegenkomt.
Maar alles blijft goedgaan. Moeders reageert op de geluiden om haar heen en dus wordt het verhuizen naar boven, naar de kittenkamer, naar haar dochter Layke en de vijf kittens van vijf weken oud.
De gewichtjes liggen alle vier boven de 100 gram en dicht bijelkaar. Een goede start.

1 opmerking:

  1. Gefeliciteerd met Hirlke haar derde nest! Hopelijk houdt ze het bij haar eigen kittens! Bij mij vonden ze oudere wel eens interessanter dan hun eigen wurmpjes! Zodoende doe ik dat niet meer ze bij elkaar leggen met een flink leeftijdsverschil.

    BeantwoordenVerwijderen